Guiden til hvordan du finner den rette parfymen til deg selv eller en gave til en bekjent. Det gjelder å finne den rette kombinasjonen av aromaer, noter og duft, alt etter hvilken anledning du trenger den til!
Her får du en 6-trinns guide til hvordan du finner en parfyme, samt en oversikt med nyttig informasjon om noter og aromaer i parfymer. Du lærer hvordan de skal kombineres og hva som passer best sammen, om det skulle være en klassisk duft eller en moderne tvist.
Gå til avsnitt
Velger du riktig parfyme?
Det kan være en utfordring å finne den riktige parfymen – om det er på nettet eller i butikken. Grunnen til at det er så vanskelig er nok at folk generelt har begrenset kunnskap om parfymer.
Det er utrolig mange forskjellige noter, aromaer og dufter man kan kombinere i en parfyme. De skal selvfølgelig også kombineres så de faktisk dufter godt. Blande en parfyme er derfor ingen enkel oppgave. Denne guiden skal gi deg informasjon om nettopp hvordan en parfyme er satt sammen – hvordan, hva og hvorfor.
Så frykt ikke, her får du hjelp. Når du har lest dette innlegget har du nok kunnskap og informasjon til å finne den perfekte parfymen – helt uten hjelp!
Finn din duft!
Det lønner seg å undersøke markedet før du kjøper – samtidig kan det være til stor hjelp å undersøke hvilke noter og aromaer som passer sammen.
Det handler ikke bare om å kjøpe en duft som kan brukes til alt, men også å velge en som representerer deg i en gitt situasjon. Du vil for eksempel kunne finne en parfyme som passer perfekt på date, men ikke like spennende i andre sammenhenger.
Vi anbefaler
Hvilke kriterier skal en parfyme leve opp til?
Det er selvfølgelig ikke noe krav om at man skal ha forskjellige parfymer til ulike arrangemnter. Det viktigste er at du liker duften, og at parfymen du velger jobber i harmoni med din kroppen.
En god idé er å finne litt forskjellige parfymer; En til hverdag som er frisk og lett. En mild og behagelig duft som ikke dominerer rommene du går inn i. En til litt festlige situasjoner som er litt mer krydret, lettere dominerende, men uten å forgifte rommet. Det er de viktigste parfymene å ha på lager.
Her er en 6-trinns guide til hvordan du velger riktig parfyme, om det er til hverdag, festligheter eller noe romantisk.
6 trinn til hvordan du finner parfymen for deg!
Trinn 1. Gå inn i en butikk! Uansett hvor detaljert og godt beskrevet en parfyme er på nettet eller pakken må du lukte på produktet før du kan bestemme deg. Her er det best å finne den butikken med størst utvalg.
Trinn 2. Ta deg tid til å gå rundt og lukt på de forskjellige parfymene i butikken. Deretter kan du tenke over hvilken du syns passer best til ulike situasjoner.
Trinn 3. Et triks er å ha med en liten pose kaffebønner – de sier at det nøytraliserer de luktene du akkurat har luktet. Deretter har du en klar luktesans til neste parfyme uten at den blir blandet med alle de andre.
Trinn 4. Så er det en ny utvelgningsfase. Nå skal du velge en liten håndfull, 4-5 av de parfymene du likte best.
Trinn 5. Etter at du har funnet dine personlige preferansene ber du om å få laget små prøver på alle 4-5 parfymene, slik at du kan ta dem med hjem. Nå kan du teste parfymene én om gangen og merke hvordan kjemien i kroppen og parfymelukten samarbeider – det tar ca. en time for hver duft. Noen parfymer kan gi deg hudirritasjon, noe det er viktig at man unngår.
Trinn 6. Når du har prøvd de ulike parfymene og funnet ut hvilke du liker best, er det bare å bestille. Det enkleste er selvfølgelig å bestille de på nett. Her finner du vårt store utvalg av parfymera.
Er du fortsatt er usikker på hvordan du setter sammen de ulike duftene og hvilken som passer sammen? Frykt ikke, vi har nemlig satt sammen nok en liten guide til deg, som gir deg oversikt over hvilke noter og aromaer som passer sammen.
Parfyme til hverdags?
Parfymen du bruker til daglig må gjerne ha en mild og klassisk note som kan rundes opp med en sitrus-note. Det er greit med en lett og frisk duft, en blanding av sitrus, tre, sjasmin og litt krydder. Denne parfymen er friskere og gjør raskt at den som bærer parfymen blir mer attraktiv å være rundt. Hverdagsparfymen kan også brukes hvis du er av den mer sporty-typen – og her er det et personlig valg om man vil ha den litt ekstra krydret eller mer frisk.
Vi anbefaler:
Parfyme til fest og morro?
En parfyme til de mer festlige anledningene som f.eks. fester og spesielle anledninger, kan uten tvil være både tung og sterk. Her kan du fint bruke en mer krydret og mørkere note kombinert med noter av lær, tre og en søtlig note – og gjerne et hint av moskus. Her anbefaler jeg Jean Paul Gaultier Le Male EDT som ofte blir beskrevet av menn som en ordentlig manne-duft – som etter min personlige mening er en glimrende beskrivelse av nettopp denne duft.
Vi anbefaler
Romantisk parfyme?
Her er en kombinasjon av tre, sjasmin, en letter søt blomst og noe peppret være en god idé. Menn kan uten problem kle de søtere noter i duften sin – til en viss grad selvfølgelig. Generelt finnes det ikke så ekstremt søte parfymer til menn som det finnes til kvinner. Derfor trenger du ikke å være redd for å bevege deg inn i de litt søtere noter. Her anbefaler jeg Armani Code som har en dypere, lett krydret og mer sensuell undertone.
Vi anbefaler:
Forførende parfyme?
Hvis det skal være en parfyme som hjelper med alle casanova triksene må undertonene bygges opp rundt en lettere dominerende kraft som runnes av med en mild sødme og et hint friskhet. I noen tilfeller kan det også være en god idé med hvit musk innover notene. Det er ofte en mer orientalsk og østlig aroma som brukes til dette formål, og her anbefaler jeg Paco Rabanne One Million som er fylt med søte og krydret noter.
Vi anbefaler
Det var et par hjelpende tips til å finne den riktige parfymen og duften som passer deg. Hvis de første 6 trinn ikke har gitt deg nok inspirasjon er det mer informasjon om parfymeverdenen under. Her er de klassiske duft-kombinasjonene presentert – en moderne tolkning av klassikeren og en gjennomgang av de ulike aromaene som finnes. Både hva, hvor og hvordan får du svar på underveis.
Noter i parfyme
Klassiske noter i parfymer
Singel blomst: Dominert av duften fra én bestemt blomst.
Blomsterbukett: En kombinasjon av flere ulike blomster-noter. Det er fortsatt blomsterduften som dominerer, men det er en samspill mellom de ulike blomstene.
Amber eller orientalsk: Dette er en stor duft-klasse. Kombinasjonene er rettet mot en Mellom-østlig og østlig duft sensasjon. I denne klassen er det ofte Ambra eller labdanum i kombinasjon med enten vanilje, tonka bønner, blomster og skog. Denne sammensetning gir deg en østlig aroma.
Tre: Denne er dominert av enten agar tre, sandeltre og/eller sedertre.
Lær: Her er det en hel familie av lukter; honning, tre, tobakk og tjære. Denne finner du enten i midt-noten eller i base-noten i parfymen.
Chypre: En veldig spesifikk duft som er oppbygget av bergamot appelsin, mos fra eik og labdanum.
Fougere: Denne kategorien har en base av lavendel, kumarin og mos fra eiketre. Det er ofte herre-parfymer som er knyttet til denne kategorien, og det skjærer typisk gjennom som en skarp herbaceous og tre lignende duft.
Moderne noter i parfymer
Lyse blomster: Her blir det skapt en kombinasjon av de klassiske single blomstene og blomsterbuketter som gir en søtlig note av blandet blomster som også har en viss kraft.
Grønn: En lettere versjon av Cypress der det er elementer av klippet gress, knuste grønne blader og agurk. Minner om frisk skog og natur.
Ozonic: En kombinasjon av orientalsk, blomster og trær – en ren duft som kan sammenlignes litt med duften av havet.
Sitrus: Hovedsakelig frisk med noter av sitrus.
Fruity: En blanding av frukt-aromaer, både sitrus, fersken, solbær, mango og mange flere. En søtlig, men samtidig frisk kombinasjon som passer godt til vår, sommer og hverdag.
Gourmand: En dessertlignende aroma med vanilje, Tonka bønner og kumarin som ofte sammenlignes med dessertduft. Ellers er aromaene designet for å minne om andre typer mat.
Parfymens aromaer
Plantearoma-kilder i parfyme
• Bark | I denne kategorien er barken ofte brukt sammen med kanel og cascarilla – oljer som e trukket ut fra sassafras røtter og safrol blandes med barken. |
• Blomster | Det er uten tvil den største og bredeste av parfyme-aromaene. Derfor er det ofte denne kategorien som brukes mest i parfymer. Det er ofte blomster fra de ulike klassene; roser, sjasmin, mimoser, osman Thus, narsisser, plumeria, geranium, tuberose, cassie, amberette og blomstene fra ulike sitrus frukter og ylang-ylang-trær. |
• Frukter | Friske frukter blir ikke brukt i parfyme, så hvis det er frukt-duft i en parfyme er det høyst sannsynlig en syntetisk komposisjon. Det er selvfølgelig unntak som solbær-blader, litsea cubeba, vanilje og enebær. Skallet fra sitrusfrukter brukes ofte til å trekke ut aromaer. |
• Blader og kvister | De blader og kvister som brukes oftest er blant annet de du finner i lavendel blader, patchouli, salvie, rosmarin, sitrus og violer. I visse tilfeller blir det brukt blader fra tomatblader og høy som får frem den grønne duft i parfymen. |
• Harpikser | Dette er en ingrediens som har blitt satt pris på siden oldtiden. Harpiks er ofte brukt i sammenheng med røkelse og parfymer, samt til medisinsk virkning. |
• Røtter, jordstengler og pærer | Det som brukes mest i parfymer er blant annet iris jordstengler, vetiver, røtter og ulike jordstengler fra ingefær familien. |
• Frø | Tonka bønner, gulrot frø, koriander, kommen, kakao, kardemomme, anis, muskatnøtt, muskatblomme er de vanligste frøene. |
• Trearter | Det er en av de viktigste elementene i en parfyme – viktigheten av en basenote kan ikke overdrives! Her kan det brukes sandeltre, rosentre, bjørk, agartre, fyretre, enebær og sedertre. |
Animalske aromakilder i parfymen
• Ambra | Dette er klumper av oxiderte fettforbindelser som blir skilt og utvist fra kaskelotthvalen. Ambra kan ligne, men må ikke forveksles med gult rav som brukes til smykker. Høsten fra ambra innebærer en viss skade på dyret, og ses som værende litt kontrovers. |
• Bever | En spesiell duft som kommer fra kirtler fra bakpartiet på en bever. Kirtlene blir melket og derfra får man den søte og behagelige duft. |
• Castoreum | Denne lukten bruker beveren for å merke territoriet sitt. Den kommer også fra bakpartiet på en bever, og er ofte blandet med ulike ekskrementer fra beveren. |
• Civet | Kjennes også som civet musk som er en lukt dyr ofte brukt for å markere territoriet sitt med. I begynnelsen er denne lukten ikke behagelig, men etter litt tid blir den formet til en ytterst behagelig duft. Ofte trekkes denne musk fra desmerdyret og andre dyr fra samme familie. |
• Hyraceum | Bedre kjent som Afrika sten. Dette er forstenet urin fra Hyrax/klippegrevlingen. Aromaen har en dyrisk sensualitet med hint av musk, civet, tobakk, agertre og castoreum. |
• Honeycomb | Her brukes både bivoksen og honningen. Bivokser trekkes ut med etanol, og deretter fordamper etanolen og det skaper bivoks aromaen. |
• Musk | Musk kommer ofte fra en kirtel, sekk eller belg som sitter mellom kjønnsdelene og navlen på en mannlig moskushjort fra Himalaya. Nå bruker man mest syntetisk musk som vanligvis heter hvit musk. |
Det viktigste er å velge en parfyme du selv liker, men samtidig er det viktig å ikke forgifte alle rundt deg. Uansett må du stole på deg selv – test parfymene og undersøk markedet før du bestemmer deg.
Nå er du klar for å utforske verdenen av duft og velge den riktige parfymen. Ta opp utfordringen og velg en duft. Hvis du mangler inspirasjon kan du se vårt store utvalg av parfymer her.